Woensdag 1 november is het weer Wiebelige Woensdag!

Woensdag 1 november is het weer Wiebelige Woensdag! Een speciale (internationale) dag voor iedereen die nystagmus heeft (Wobbly Wednesday, een initiatief van het Nystagmus Network UK), zodat er steeds meer aandacht voor deze oogafwijking is. Nystagmus komt onder de bevolking van Nederland zo’n 41.000 keer voor op een totale bevolking van 17 miljoen. Toch is nystagmus nog steeds een weinig bekende oogaandoening.

Nystagmus is een neurologische oogafwijking die zich kenmerkt door onwillekeurige trillende bewegingen van de ogen. Deze bewegingen kunnen horizontaal maar ook verticaal zijn. Onwillekeurig wil zeggen, dat er geen controle is over deze bewegingen. Nystagmus kan aangeboren zijn (congenitaal) of op latere leeftijd zijn verkregen, bijv. door een hersenbloeding, epilepsie of een tumor. Over de oorzaken van aangeboren nystagmus is nog weinig bekend. Door onderzoek komt hier langzamerhand wel steeds meer duidelijkheid over. Genezing van nystagmus is niet mogelijk, wel kan het kijken worden vergemakkelijkt door bijv. het dragen van een bril.

Doordat de ogen bij nystagmus heen en weer bewegen (wiebelen), kan het beeld niet scherp gesteld worden. Dit heeft gevolgen voor het functioneren voor mensen met deze oogaandoening. Alhoewel nystagmus heel veel verschijningsvormen kent en niemand nystagmus op dezelfde manier ervaart, betekent het voor de meesten dat ze geen auto kunnen besturen, bepaalde sporten onmogelijk zijn (tennis, hockey, volleybal) en ze veelal moeite hebben met drukke situaties (mensenmenigtes, verkeer, veel informatie op een website).

Dit betekent overigens niet dat mensen met deze oogafwijking niet mee kunnen doen aan het maatschappelijk en sociaal leven. Met de juiste begeleiding en support, kunnen de meesten een vol en rijk leven leiden. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met nystagmus die een bloeiende carrière hebben opgebouwd of maatschappelijk actief zijn. Door bewustwording en begrip te creëren, helpen we iedereen met nystagmus om een zo goed mogelijk leven te kunnen leiden.

Het Nystagmus Network UK organiseert op deze dag allerlei activiteiten om bewustzijn te creëren en er wordt aan fundraising gedaan om onderzoek naar nystagmus te financieren. Voor meer informatie: www.nystagmusnetwork.org.