Wat is een orthoptist? Interview met orthoptist Betül Tekeli

7 september 2017

Bij een gewone optiekzaak is gewoonlijk een opticien werkzaam en tegenwoordig meestal ook een optometrist. Steeds vaker kom je ook een orthoptist tegen bij een aantal optiekzaken. Tijd om eens na te vragen wat een orthoptist is en of ze ook bekend zijn met nystagmus. Ik sprak hierover met mevrouw Betül Tekeli, orthoptist bij Roosdorp Opticiens in Zwolle.

Wat doet een orthoptist?

Een orthoptist is gespecialiseerd in de samenwerking van de ogen, ze richten zich voornamelijk op de bewegingen van de spieren. Afwijkingen hieraan komen vaak al voor bij jonge kinderen maar ook bij baby’s van een paar maanden oud is dit al te zien. Afwijkingen zoals scheelzien of een lui oog zijn hiervan voorbeelden. Ook mensen op oudere leeftijd kunnen afwijkingen hebben aan de spieren of kunnen neurologische klachten hebben.

Wat is het verschil tussen een orthoptist, een opticien en een optometrist?

Een opticien en een optometrist houden zich voornamelijk bezig met de ogen op zich en verrichten de oogmetingen. Een optometrist is daarnaast ook bekend met de pathologie, de gezondheid van de ogen. Een optometrist heeft een beetje kennis van het vakgebied van een orthoptist maar een orthoptist is meer gespecialiseerd in de samenwerking van de ogen. Een orthoptist houdt zich vooral bezig met de spieren en allerlei problemen in de spierwerking. Zowel de optometrist als de orthoptist hebben een vierjarige Hbo-opleiding gevolgd.

Wie komen er naar een orthoptist en waarom?

Voornamelijk kinderen, bijvoorbeeld wanneer ze scheelzien of wanneer de samenwerking van de ogen niet goed is. Ouderen komen ook wel naar een orthoptist, bijvoorbeeld wanneer ze klachten hebben waarbij de aansturing door de hersenen problemen geeft, of als ze klachten over de spierbewegingen of over de samenwerking van de ogen hebben.

Komen er ook mensen en kinderen met nystagmus bij u en wat kunt u voor ze doen?

Bij kinderen met nystagmus komt soms ook scheelzien voor en dat kan afhankelijk van de aard van het scheelzien, goed door ons behandeld worden. In heel speciale gevallen kan nystagmus operatief behandeld worden maar alleen bij kinderen die nog heel klein zijn en een speciale vorm van nystagmus hebben. Het belangrijkste is dat het congenitale – aangeboren – nystagmus is. Oudere mensen komen meestal om hun ogen te laten checken of bij klachten over de samenwerking van de ogen.

Heeft u advies voor als je nystagmus hebt?

Het beste advies is eigenlijk wanneer bij kinderen nystagmus is vastgesteld, dit zo snel mogelijk te laten zien aan een orthoptist. Alles goed laten opmeten en je goed laten adviseren.

Waar zijn orthoptisten werkzaam?

Orthoptisten werken vaak in ziekenhuizen, maar tegenwoordig werken ze ook in optiekzaken. In ziekenhuizen zijn vaak wachtlijsten en deze kunnen oplopen tot wel 2 maanden. Reden waarom mensen nu ook bij een (betere) optiekzaak terecht kunnen. Huisartsen zijn hier nog niet altijd bekend mee.

Tot slot: is het raadzaam om je ogen regelmatig te laten testen, ook als je nystagmus hebt, en zo ja, door wie?

Dat is inderdaad verstandig. Vooral kinderen ontwikkelen nogal eens een lui oog, ook bij nystagmus. Het is dus altijd raadzaam om je ogen regelmatig even te laten checken. Eventueel erfelijke oogaandoeningen die in de familie voorkomen kunnen zo tijdig worden opgespoord. En misschien ten overvloede; het liefst bij een goede optiekzaak waar ze goed opgeleide mensen in dienst hebben en je van goed advies kunnen voorzien.

Meer informatie:
www.orthoptisten.info