Vermoeidheid en nystagmus

Een onderwerp dat steeds weer terugkeert is: vermoeidheid. Ook in de vragen die aan mij gesteld worden via de e-mail. “Komt het door nystagmus dat ik altijd zo moe ben”, is telkens weer de vraag. En ja, het is inderdaad iets wat een grote rol kan spelen in ons leven. Toen ik nog werkte en fit en jong was, had ik er weinig last van, behalve als ik zwaar over mijn grenzen was gegaan. Naarmate we ouder worden, begint het meer een rol te spelen. Nu zal dit altijd wel het geval zijn als mensen ouder worden, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij nystagmus. Natuurlijk is het niet voor iedereen hetzelfde, het is ook afhankelijk van je levensstijl en het soort werk wat je doet. Ontspannen en proberen om stress zoveel mogelijk te vermijden of de oorzaak ervan te onderzoeken, lijken me daarom belangrijk als je nystagmus hebt.