Onderzoek

Oorzaak aangeboren nachtblindheid en nystagmus wellicht in het netvlies

In een onlangs verschenen onderzoek van het Herseninstituut wordt de mogelijke oorzaak van aangeboren nachtblindheid en nystagmus in het netvlies gezocht. Geconcludeerd wordt dat door een afwijking in de cellen in het netvlies, deze verkeerde informatie naar de hersenen sturen.
Lees hier meer over dit onderzoek.


Voorstel voor een Nystagmus Care Pathway

Onlangs verscheen in het British and Irish Orthoptic Journal een artikel getiteld: “Arguments for the Adoption of a Nystagmus Care Pathway”. Het artikel is geschreven door C.M. Harris, J. Owen en J. Sanders. In dit artikel wordt een voorstel gedaan om een zogenaamd Nystagmus Zorg Traject in te stellen voor iedereen met nystagmus.
Lees hier een samenvatting van dit artikel.


Korte poll Werk & Nystagmus

Doet iedereen die nystagmus heeft voldoende mee aan het maatschappelijke leven? Uit de korte poll met de vraag of we betaald of onbetaald werk doen of nog andere dingen doen, blijkt dat nystagmus toch wel invloed op heeft op onze arbeidsdeelname. Een korte samenvatting van de poll is hier te lezen.


Kwaliteit van leven
Onderzoek kwaliteit van leven en nystagmus

Onderzoekers van de Universiteit van Leicester in de UK publiceerden in 2012 een onderzoek naar de kwaliteit van leven van mensen met nystagmus. Het onderzoek is getiteld: “Living with nystagmus: a qualitative study”. Dit onderzoek werd mede gefinancierd door het Nystagmus Network UK. Doel van het onderzoek was om te onderzoeken wat de gevolgen en effecten zijn voor het dagelijks leven voor mensen met nystagmus. De conclusie is dat nystagmus een aantoonbare en negatieve invloed heeft op elk aspect van het dagelijks leven. Lees hier een samenvatting van het onderzoek.


wat doet een orthoptist?
Wat is een orthoptist? Interview met orthoptist Betül Tekeli

Tegenwoordig zie je bij optiekzaken steeds vaker dat er een orthoptist werkzaam is. Tijd om eens uit te zoeken wat een orthoptist is en wat weten ze van nystagmus? Lees hier een kort interview dat ik eind augustus 2017 had met orthoptist Betül Tekeli.


eye prothese
Magnetische implantaten voor behandeling ongecontroleerde oogbewegingen nystagmus?

Het UCL (University College London) heeft samen met de University of Oxford een zogenaamde “case study” gedaan waarin magnetische implantaten in de ogen bij iemand met verworven nystagmus werden geplaatst om de ongecontroleerde oogbewegingen te behandelen. Een groter onderzoek wordt op dit moment voorbereid. Lees hier een samenvatting van de case study.


Onderzoek naar het verband tussen het nulpunt en gezichtsscherpte bij aangeboren nystagmus

Onderzoekers van de Universiteit van Cardiff uit het Verenigd koninkrijk hebben een onderzoek gepubliceerd naar het verband tussen het nulpunt en gezichtsscherpte bij mensen met aangeboren nystagmus. Lees hier een korte samenvatting.


 

Nystagmus en genetische factoren

De Universiteit van Southampton doet een studie naar de verbanden tussen nystagmus en genetische factoren. In een recent onderzoek zijn verrassende resultaten naar boven gekomen. Lees hier meer over dit onderzoek.


Een kijkje in de machinekamer

In augustus 2016 had ik een gesprek met prof. Hans van der Steen, hoofd van een onderzoeksgroep van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ik sprak met hem over de ontwikkelingen en de stand van zaken van nystagmus.
Lees hier wat we besproken hebben.