In het nieuws

7 maart 2019 InZicht Ontmoetingsdag

Een visuele beperking hebben gaat gepaard met heel wat uitdagingen in het leven doordat de samenleving behoorlijk visueel is ingesteld. Niet iedereen gaat hier even makkelijk mee om. Op de Ontmoetingsdag van Inzicht op 7 maart 2019 staat de vraag centraal hoe hier mee om te gaan en wat zijn de antwoorden op praktisch en wetenschappelijk gebied. Ook gaan we met elkaar in gesprek met onderzoekers, zorgprofessionals en mensen uit de doelgroep. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur en deelname is gratis.

Beter de weg vinden met slimme technologie

Als je een visuele beperking hebt, valt het soms niet mee om de weg te vinden in een gebouw. Vaak moet je hulp vragen om de weg te vinden. Door eigen onderzoek van Bartiméus is gebleken dat door het toevoegen van technologie aan vloeren, muren en plafonds, mensen met een visuele beperking zich beter kunnen oriënteren in een gebouw. Er wordt momenteel gewerkt aan een prototype, waarbij aan slimme plafondtegels technologie zoals locatiebepaling voor binnen en bewegingssensoren worden toegevoegd. Deze slimme plafondtegels communiceren dan met een smartphone waarop je een gewenste route kunt kiezen. Door deze technologie kunnen ook mensen met een visuele beperking zelfstandig hun weg vinden.

Het is vandaag Wiebelige Woensdag!

Het is vandaag
WIEBELIGE WOENSDAG!
Een speciale dag voor iedereen met nystagmus. Nystagmus is nog steeds een relatief onbekende oogafwijking waarvan de oorzaak vaak onbekend is. Het is een neurologische afwijking waarbij de aansturing in de hersenen verstoord is. Leven met nystagmus betekent voor de meesten zoeken naar mogelijkheden en naar evenwicht waarbij vermoeidheid altijd een rol speelt. Naar aanleiding van Wiebelige Woensdag heeft de Stentor een interview met mij geplaatst.

Eerste Nederlandse Wiebelige Woensdag op woensdag 7 november!

Over drie weken, woensdag 7 november, is het de eerste echte Nederlandse Wiebelige Woensdag! Een dag speciaal voor iedereen met de oogafwijking nystagmus. Nystagmus is een neurologische oogafwijking die bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voorkomt en kan aangeboren of later verkregen zijn door bijvoorbeeld een hersenbloeding, epilepsie of een tumor. Met Wiebelige Woensdag vragen we aandacht en begrip voor iedereen met deze oogafwijking.