In het nieuws

Perceptuele training bij congenitale nystagmus

Wetenschappers van de afdeling Cognitieve Neuroscience van het Radboud UMC hebben in een onderzoek aangetoond dat perceptuele training de visus van mensen met congenitale nystagmus kan verbeteren. Bij 6-11 jarigen verbeterde de visus aanzienlijk na een kleine hoeveelheid zintuigtraining. Door de positieve resultaten van dit eerste onderzoek, start een vervolgtraject om te kijken of langere training nog meer verbeteringen laten zien. Dit vervolgtraject richt zich op 7-18 jarigen. Voor meer informatie en aanmelden voor dit project, klik hier. Er kunnen ongeveer 40 personen deelnemen aan het onderzoek.

De juiste bus aan houden met een buslijnbordje

De juiste bus laten stoppen, is voor mensen met een visuele beperking een hele uitdaging. Vaak wordt te laat of niet gezien welk buslijnnummer het is en rijdt de bus door zonder te stoppen. Initiatiefneemster Yvonne van Geel bedacht hier iets op: het buslijnbordje. In samenwerking met Keolis Nederland is een prototype gemaakt en intussen in productie genomen door het CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden). Tijdens de ZieZo-beurs op 16 en 17 maart a.s. wordt het bordje geïntroduceerd en wordt er ook een demonstratie gegeven. Voor meer informatie en om het bordje te bestellen, klik hier.

Werken met een arbeidsbeperking

Werken heeft een positieve invloed op je leven. Een grote groep mensen met een arbeidsbeperking heeft echter ongewild geen baan en ervaart hiervan negatieve invloed in hun leven. Ze voelen zich vaak nutteloos en het heeft gevolgen voor hun gezondheid en sociale contacten. Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland vroegen 2811 mensen met een beperking of aandoening naar hun ervaringen bij het zoeken en hebben van werk. Hieruit blijkt dat meer dan de helft geen betaald werk heeft en degenen die wel een betaalde baan hebben, ervaren desondanks problemen. Voor meer informatie en het onderzoek “Zo werkt het”, klik hier.

Resultaten onderzoek school en vriendschappen

MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) onderzochten met hulp van de Radboud Universiteit Nijmegen welke invloed het schooltype heeft op het sociale leven van kinderen met een beperking of aandoening. Het onderzoek laat zien dat kinderen een grotere en diversere vriendenkring opbouwen in het regulier onderwijs dan kinderen in het speciaal onderwijs. Als de ondersteuning verbeterd zou worden, kunnen er meer kinderen die een beperking of aandoening hebben naar een school met leeftijdsgenootjes zonder beperkingen. Beide groepen kinderen zouden hier baat bij hebben. Voor meer informatie en een samenvatting van het onderzoek, klik hier.

ZieZo-beurs op 16 en 17 maart 2018

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart vindt de 22e editie van de Ziezo-beurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De Ziezo-beurs is een evenement voor iedereen met een visuele beperking, hun familie, vrienden, begeleiders en iedereen die hiermee beroepsmatig te maken heeft. Er zal tijdens een speciaal programma aandacht worden besteed aan langer doorwerken en problemen met het gezichtsvermogen. Doordat mensen ouder worden en langer door moeten werken, wordt de kans op problemen met het zicht steeds groter. Op de website van Ziezo-beurs is meer informatie te vinden en kunnen gratis toegangskaarten aangevraagd worden . Voor meer informatie over de bijeenkomst “Aan het werk blijven met een visuele beperking”, klik hier.