In het nieuws

Drukte in het gezichtsveld

Een groep onderzoekers in de UK heeft onderzocht hoe het komt dat mensen met nystagmus objecten of dingen die ergens tussen staan of zich in een verder drukke omgeving bevinden, niet zo makkelijk herkennen. Ze onderzochten of dit komt door bepaalde defecte mechanismen in de hersenen of door de oogbewegingen die bij nystagmus horen. De conclusie is dat de hoofdoorzaak gezocht moet worden in de oogbewegingen. Een samenvatting en meer over dit onderzoek is hier te lezen.

Somberheid bij een visuele beperking

Het blijkt dat één op de drie ouderen (50+) met een visuele beperking worstelt met gevoelens van somberheid en/of angst. Dat is maar liefst twee keer zo veel als bij goedziende leeftijdsgenoten. Deze klachten worden niet altijd herkend, niet bij de ouderen zelf, maar ook niet door een huisarts of andere professional. Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting zijn een samenwerking aangegaan om een gezamenlijk behandelplan op te stellen voor deze doelgroep. Inmiddels zijn er pilot’s gestart om te kijken hoe zo’n programma in de praktijk werkt. Meer informatie is te lezen op de websites van Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting.

Doe mee aan een enquête over nystagmus

De Universiteit van Southampton heeft een enquête gemaakt waarin mensen gevraagd wordt naar de kennis over nystagmus. De bedoeling is om inzicht te krijgen in hoeverre nystagmus algemeen bekend is waardoor onderzoek beter kan worden vorm gegeven en er ook gerichter gewerkt kan worden aan bewustwording. De enquête is Engelstalig en duurt ongeveer vijf minuten. Iedereen kan meedoen, dus ook mensen die geen nystagmus of een andere visuele beperking hebben. De enquête kan onder deze link ingevuld worden.

Nystagmus Informatie Pakket beschikbaar

Sinds kort is er een Nystagmus Informatie Pakket beschikbaar via de website. Het is een vertaling van het Nystagmus Information Pack dat oorspronkelijk gepubliceerd is door de universiteit van Sheffield in de UK. Het is bewerkt en waar nodig aan de Nederlandse situatie aangepast en er is een hoofdstuk aan toegevoegd. Meer informatie en hoe te bestellen is op deze website bij Publicaties te vinden.

Vandaag is het Wiebelige Woensdag!

Wiebelige Woensdag 4 november 2020

Vandaag is het weer Wiebelige Woensdag! Deze dag staat speciaal in het teken van mensen met de oogafwijking nystagmus en daarom besteden we vandaag extra aandacht aan deze relatief onbekende oogafwijking. Wat is nystagmus? Bij nystagmus trillen de ogen onwillekeurig heen en weer waardoor het beeld nooit helemaal stil staat en scherp zien vrijwel onmogelijk is. Dit heeft consequenties voor het dagelijks functioneren, zoals niet goed afstand kunnen schatten, tijd nodig hebben om dingen te zien en veel visuele informatie tegelijk niet goed kunnen verwerken en herkennen. Weten hoe dit eruit kan zien? Op de home pagina staat een animatiefilmpje over 1 dag in het leven van iemand met nystagmus.