In het nieuws

ZieZo-beurs op 16 en 17 maart 2018

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart vindt de 22e editie van de Ziezo-beurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De Ziezo-beurs is een evenement voor iedereen met een visuele beperking, hun familie, vrienden, begeleiders en iedereen die hiermee beroepsmatig te maken heeft. Er zal tijdens een speciaal programma aandacht worden besteed aan langer doorwerken en problemen met het gezichtsvermogen. Doordat mensen ouder worden en langer door moeten werken, wordt de kans op problemen met het zicht steeds groter. Op de website van Ziezo-beurs is meer informatie te vinden en kunnen gratis toegangskaarten aangevraagd worden . Voor meer informatie over de bijeenkomst “Aan het werk blijven met een visuele beperking”, klik hier.

Mensen met een beperking ondervinden problemen rondom toegang tot werk

In een afgelopen vrijdag verschenen rapport van het College voor de Rechten van de Mens, blijkt dat Nederland te weinig doet om mensen met een beperking te laten deelnemen aan de samenleving. Drie kwart van de mensen met een beperking ondervindt vooral problemen op het gebied van arbeid. Volgens de voorzitter van het college, Adriana van Dooijeweert, is het niet de beperking die de problemen veroorzaakt maar de wijze waarop de samenleving is ingericht. (bron: nu.nl)

Onderzoek “Zien en gezien worden”

Bartiméus organiseert in samenwerking met Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, een onderzoek naar problemen in het dagelijks leven van mensen met een visuele beperking. Hoe wordt het dagelijks leven ervaren op het gebied van werk, school en vrije tijd? Geeft dit problemen of juist niet? Bartiméus wil graag ervaringen weten en er is ook ruimte voor suggesties en verbeteringen. De online vragenlijst is te vinden op: nivel.nl/gezienworden. De online vragenlijst kan tot en met 31 december 2017 ingevuld worden.

Nieuwste versie Rabo Bankieren App voldoende toegankelijk

De nieuwe Rabo Bankieren App is door de Rabobank aangepast zodat deze nu voldoende toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. De nieuwe versie, die twee jaar geleden werd geïntroduceerd, was niet voldoende toegankelijk. In samenwerking met de Oogvereniging was besloten de oude app beschikbaar te houden. De app is nu zodanig aangepast dat overgestapt kan worden naar de nieuwste versie. De oude app zal binnenkort niet meer te gebruiken zijn. De Rabobank heeft ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld voor hulp: 0900 0905. Meer informatie is te vinden op de website van de Rabobank.

Woensdag 1 november is het weer Wiebelige Woensdag!

Woensdag 1 november is het weer Wiebelige Woensdag! Een speciale (internationale) dag voor iedereen die nystagmus heeft (Wobbly Wednesday, een initiatief van het Nystagmus Network UK), zodat er steeds meer aandacht voor deze oogafwijking is. Nystagmus komt onder de bevolking van Nederland zo’n 41.000 keer voor op een totale bevolking van 17 miljoen. Toch is nystagmus nog steeds een weinig bekende oogaandoening. Lees hier verder “Woensdag 1 november is het weer Wiebelige Woensdag!”

Verkiezing meest Toegankelijke Gemeente 2018

Nederland Onbeperkt en Ongehinderd organiseren de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente 2018. Voor iedereen die een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking heeft, is het belangrijk dat Nederland zo toegankelijk mogelijk is. Door het invullen van een korte vragenlijst kun je hieraan meedoen. Je maakt dan ook nog kans op een toegankelijk dagje uit. Klik hier voor meer informatie en om de vragenlijst in te vullen.